Voor mensen kan overlijden het gevoel geven dat zij deze wereld verlaten.
Voor mij is er geen ‘andere wereld’, voor mij voelt het als dezelfde bron.

Met onderstaand verhaal neem ik je graag mee in hoe ik het overlijden & de reis van de ziel ervaar en begeleid als gids

Het sterven kan als reis gezien worden. Net na het overlijden is de persoon zich nog bewust van wat hij in zijn leven heeft achtergelaten. Hier wordt bij stil gestaan. De volgende fase gaat deze persoon naar de rivier. Sommige worden er overheen gedragen. Anderen gaan per boot of per brug de rivier over. Na het oversteken kijk je terug naar het voorbijgaande leven en daar waar nodig nog ervaren wordt. De rivier is de plek waar de stroming van dit leven en de stilte van het afscheid hiervan samenkomen. Alles kan hier aanwezig zijn.

Nadat je de rivier bent overgestoken komt iedereen uiteindelijk uit bij de bron. Van daaruit ontstaat weer nieuw leven.

Dit oversteken van de rivier kan bij sommige mensen ook angsten oproepen. Ik kan als ondersteuning met mensen mee gaan. Of we kunnen met oersymbolen werken, die we dan bijvoorbeeld meegeven in de kist.

Abrupt Overlijden

Bij abrupt overlijden kan de fase voor de rivier erg lang duren. Doordat de persoon niet realiseert dat hij overleden is. Ik kan hierin ondersteuning bieden. Hiermee breng ik letterlijk beweging in het transformatie proces.

Begeleiding van naasten: hoe ga ik verder?

 • Overmand worden door verdriet
 • Het even niet meer weten
 • Een schuldgevoel hebben
 • Ik kom de deur niet meer uit
 • Ik mis mijn maatje zo, mijn levenspartner of mijn kind.

Vele vragen en soms het gevoel hebben hier alleen in te staan.  Ondanks de steun van bijvoorbeeld je kinderen of andere naasten.

Voor een tijdje kan ik een stukje met je meelopen. Je bijstaan in waar nodig.

Totdat er een moment komt dat langzaam je zelfvertrouwen weer groeit en groeit en groeit. Stapje voor stapje. In jou tijd en ritme. Ik heb het diepe vertrouwen, dat je uiteindelijk weer zelf verder kunt. Vanuit het gevoel omringd te zijn in liefde.

Omdat ik me altijd sterk verbonden heb gevoeld met de bron kan ik mensen in deze laatste reis van hun leven met liefde de rivier over begeleiden en hen laten ervaren hoe mooi deze overgang naar de bron voelt.

Vredig Overgaan

Ik sta mensen bij in het proces van accepteren van overlijden, afscheid nemen. Vaak willen ze nog dingen delen (eerst met mij en daarna met bijvoorbeeld de kinderen of naasten). Dan komt er een moment dat het zover is, dan kunnen mensen in angst of berusting gaan. Hoe dat proces ook is. Ik loop daarin met ze mee zodat ze vredig de overgang gaan maken. Ik kan zelfs nog een stukje verder mee lopen, alvast samen contact maken met de nieuwe plek. Samen voelen en ervaren dat wat met de overgang te maken heeft. Bewust maken van wat er aan de andere zijde op je wacht en dat er hulp is. En dan komt de rust.

Hiermee komt er veel ruimte en stroming vrij voor de stervenden om zich daaraan over te geven. Je ziet dan ook dat de overledene er na zijn overlijden heel vredig bij ligt of een glimlach op zijn of haar gezicht heeft. De naasten neem ik in dit proces mee, zodat dit proces van afscheid ook voor de nabestaande een dierbare herinnering wordt.

Als gids voor stervenden bied ik ondersteuning bij deze voorbereiding om het aardse leven te verlaten en help de stervende bij het overgaan in een nieuwe bewustzijnsfase. De reis voorbij het Licht.

Ik breng lichtheid in de zwaarte. Daarbij zie ik de realiteit van het afscheid en van het einde. Tegelijkertijd breng ik daar lichtvoetigheid en vreugde.

Thema’s waarmee ik werk:

 • angst voor overlijden
 • ontspanning bij overgaan
 • voorbereiden op nieuwe fase
 • abrupt overlijden
 • acceptatie ziekte of overlijden
 • begeleiding nabestaande
 • verbinden met de bron en daarmee je eigen essentie
 • in contact komen met je naaste familie & je voorouderen

Cliënt Case

Door een dochter werd ik gevraagd om haar vader te begeleiden bij zijn doodsangst. Hij was terminaal, fysiek verzwakt en emotioneel en mentaal erg onrustig. Hij was daarnaast angstig en had last van nare beelden. Daarop vroeg zijn dochter of ik haar vader bij wilde staan, om zijn (doods) angst te verminderen. In contact met Jan, creerde we samen een ruimte van veiligheid en openheid. Op een heel diep niveau werd Jan zich bewust van zijn situatie. Zo ontstond er voor Jan ruimte om zijn angsten te laten zien.  Vanuit het kunnen zijn met zijn angsten, kwam er ruimte om zich over te geven. Hierin ontmoette ik Jan vanuit zijn puurheid. Zo puur en onbevangen als een kind kan zijn. Vanaf dat Moment heeft Jan zich over gegeven aan zijn stevensproces. In dit proces heeft Jan veel steun ervaren van zijn vrouw en dochter. Door het wegvallen van de doodsangst konden zij ook vol liefde en ontspanning bij Jan zijn. Vlak daarna is Jan in bijzijn van zijn vrouw en dochter heel rustig heen gegaan.

Tot slot heb ik nog een afsluitend gesprek gehad met zijn dochter en vertelde zij haar ervaringen over de begrafenis. Specifiek had haar vader nog een boodschap voor haar achter gelaten. Toen ik deze zei was zij in diepe ontroering. Wetende dat dit voor haar bestemd was.

Reactie van zijn dochter: “Laurette heb ik leren kennen als een therapeute die vanuit haar passie mensen begeleidt. Ze doet dit op een geheel professionele, rustige, respectvolle en liefdevolle wijze. Ze stemt zich af op datgene wat mijn systeem op dat moment aangeeft. Laurette biedt veiligheid, vertrouwen en ruimte om geheel vanuit je eigen gevoel, je intuïtie en lijf tot oplossingen te komen. Na een sessie voel ik mij rustig en krachtig. Naast persoonlijke sessies heeft Laurette mijn vader op zijn sterfbed begeleid en zijn angst om te sterven weggenomen. Persoonlijk geeft mij deze extra informatie meer rust in het rouwproces. Ik ben Laurette dankbaar voor alle mooie inzichten”. Alexandra D.

Intuïtief Kunstwerk Bij Sterven

Tijdens sterven helpt het soms ook om je te verbinden met gevoelens en ervaringen over de laatste fase en deze in beeld te brengen. Daarnaast is het ook voor de nabestaande fijn om een tastbaar kunstwerk te hebben na overlijden, zodat een verbinding kan worden gemaakt met de overledene.

De kracht van Symbolen

In het kunstwerk werk ik met symbolen, krachtdieren, vormen en kleur om het verhaal van de overledenen en zijn reis te vertellen. De symbolen in de kunstwerken zijn vaak oer oude tekens, die we eigenlijk allemaal kennen, deze kunnen een diepe herinnering, weten of vertrouwen oproepen. Onbewust herinnert dit je aan de bron, zo kan er berusting in het systeem komen. Een kunstwerk kan daarmee voor zowel voor de overledene als de nabestaande als anker tijdens de laatste reis fungeren.

©[2018] Laurette Vossepoel

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?